Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğu
Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk yılları
Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğu
Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selânik’te Kocakasım Mahallesindeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Mustafa Kemal Atatürk, bu çiftin çocuğu olarak, 1881 yılında Selanik’te doğmuştur. Kendi doğum tarihini 19 Mayıs olarak ifade ve kabul etmiştir. Doğum Fatma, Ömer, Ahmet, Naciye, Fatma ve Makbule adlı beş kardeşi olsa da Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte sadece Makbule küçük yaşta ölmeden sağ kalabilmiştir.
Öğrenim çağına gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün hangi okula gideceği konusunda annesi ile babası arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Annesi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebine gitmesini istiyor, babası ise o dönemki yeni yöntemlerle eğitim yapan Mektebi Şemsi İbtidai’nde (Şemsi Efendi Mektebi) okumasını istiyordu. En sonunda önce mahalle mektebine başlayan Mustafa Kemal Atatürk, birkaç gün sonra Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti. 1888 yılında babasını kaybetti. Bir süre Rapla Çiftliği’nde dayısı Hüseyin’in yanında kalıp hafif çiftlik işleriyle uğraştıktan sonra Selanik’e dönüp okulunu bitirdi. Bu arada Zübeyde Hanım, Selanik’te gümrük memuru olan Ragıp Bey ile evlendi.
Şimdi müze olan Koca Kasım Paşa Mahallesi Islahhane Caddesi’ndeki ev 1870’te Rodoslu müderris Hacı Mehmed Vakfı tarafından yaptırılmış ve 1878’de yeni evlenen Ali Rıza Bey tarafından kiralanmıştır. Ancak o öldükten sonra Mustafa Kemal Atatürk ve ailesi bu evden yanındaki 2 katlı, 3 odalı ve mutfaklı daha küçük eve taşınmışlardır.
Mustafa Kemal Atatürk, Selânik Mülkiye Rüştiyesi’ne kaydoldu ve 1893 yılında Selânik Askerî Rüştiyesi’ne girdi. Bu okulda Matematik Öğretmeni Yüzbaşı Üsküplü Mustafa Sabri Bey ona anlamı mükemmellik, olgunluk olan “Kemal” adını verdi. Fransızca öğretmeni Yüzbaşı Nakiyüddin Bey (Yücekök), özgürlük düşüncesiyle genç Mustafa Kemal’in düşünce yapısını etkiledi. Mustafa Kemal Kuleli Askeri İdadisi’ne girmeyi düşündüyse de ona ağabeylik yapan Selânikli subay Hasan Bey’in tavsiyesine uyarak Manastır Askerî İdadisi’ne kaydoldu. 1896-1899 yıllarında okuduğu Manastır Askerî İdadisi’nde tarih öğretmeni Kolağası Mehmet Tevfik Bey (Bilge), Mustafa Kemal’in tarihe olan merakını güçlendirdi. Bu tarihte başlayan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’na gönüllü olarak katılmak istediyse de hem İdadi öğrencisi olduğu için, hem de 16 yaşında olduğundan dolayı cepheye gidememiştir. Bu okulu ikincilikle bitirdi. 13 Mart 1899’da İstanbul’da Mekteb-i Harbiye-i Şahane’ye girdi. Birinci sınıfı 27., ikinci sınıfı 11., üçüncü sınıfı 1902’de Mülazım bugünkü ismiyle Teğmen rütbesiyle 549 kişi arasından piyade sınıf sekizincisi (1317 – P.8) olarak bitirdi. Akabinde Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne (Harp Akademisi) devam ederek 11 Ocak 1905’te Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu.
harikaaa
ödevim vardı teşekkür ederim muhteşem
çok yardımcı oldunuz çok teşekkürler:D
süperde çok az yaaaaa
Gerçekten çok güzel olmuş çok teşekkür ederim.
Yalnız Atatürk ün Devlet Başkanlığına seçildiğini yazılmamış.
Çok güzel bir site teşekkür ederim.
soulun tenkyu
fena değil idare eder
saol kardeşm eyw
Bence çook güzel değil ama idare ederr 😉
süper olmuş atatürk sen çok yaşa
harika süper
Bunlar bence bilinen seyler ben daha genis kapsamli ogrenmek istiyorum Ataturkun kucuklugunu ve gencligini
çok güzel bir site herkese tavsiye ederim
SÜPER
böylesine gurur duyduğum benim için hala yaşayan bir ulu ağacımız olan önder atatürk.ümüzün yaşantısını öğrenmek ve mücadelesini bilmek gurur verici teşekkürler…
çok işime yaradı teşekkür ederim
dersim vardı tsk ederim sizlere bilgileriniz icin
çok güzel tebrikler kardeşimin ödevini yapıyom çok kısa ve iyi bana göre arkadaşlarıma tavsiye edicem:)))):):):):):):):)
gerçekten muh te şem ba yıl dım :):):):):):D:D:D
Yapana helâl olsun
atatürk ler 8 kardeştir yanlış bilgi diğeri kazım
Great article.
çok süper
atatürk keşke yanım da olsaydı
Mustafa Kemal Atatürk bize 23 Nisan Egemenlik Çocuk Bayramını armağan ettin ama şimdi dünyaya gözlerini yumdun. sana minnettarız sana o kadar borçluyuz ki anlayamazsın teşekkürler Mustafa Kemal Atatürk.
Çok uzun yapmışsınız maaşallah